Dorpsdichter Haacht

– 2011 – 2012 –

“Met het gedicht ‘goudvis’, geschreven voor onze oude moeders in rusthuizen De Klinkaert en Langerheide, werd ik eind mei 2011 benoemd tot eerste dorpsdichter van Haacht.

Het doet me wat. Haacht ligt me nauw aan het hart. Ik bewoonde er vier huizen, kocht er mijn jongste kind, liep er straffe vriendinnen tegen het lijf en fietste het Schorisgat de bewoonde wereld in. Haacht leerde mij vallen en opstaan, mijn tenen intrekken, op mijn tanden bijten.

Nu is het mijn beurt. Als dorpsdichter van Haacht wil ik poëzie bij de mensen brengen. Tussen de soep en de patatten. In gedichten wil ik het kleine uitvergroten, Jan met de pet in de zon zetten. Want taal is van alle tijden en van alle mensen.”

 

Haachtse sporen

Drie gedichten geschreven in opdracht van Natuurpunt bij de 3 natuurreservaten die Haacht rijk is.

mei 2012: plechtige inhuldiging nieuwe Damiaanbrug (verbinding Tremelo – Haacht)
IMG_0441

maart 2012: de 6 dorpsgedichten, gedrukt op grote witte borden, worden in de respectievelijke dorpskernen geplaatst. De letters zijn zwart maar de woorden dragen de kleur van de eigen buurt. hopelijk tovert de herkenning een glimlach op het gezicht van de mensen.

Gedicht-Wakkerzeel

december 2011: enkele dorpsgenoten die van poëzie houden en zelf geregeld een vers plegen verzamelen om mijn aposteltafel. Samen proberen we enkele leuke schrijfstimulansen uit en verrassen elkaar met juweeltjes van versregels.

november 2011: vouwfolder met 9 dorpsgedichten als poëtische kennismaking voor alle nieuwe inwoners van de gemeente Haacht

oktober 2011: gedicht op canvas gedrukt en aangebracht in rusthuis De Klinkaert in Haacht
goudvis2

augustus 2011: gedicht bij de replica van een Cointet-element, op de toeristische site bij het begin van het natuurpad aan de Hansbrug in Haacht
cointet-gedicht-Haacht-2011

2011-1.06.04-HLN-Dorpsdichter